29 Окт

Честит Патронен празник на нашето училище!

УЧИЛИЩЕН КОНКУРС „МОЕТО УЧИЛИЩЕ“, ПОСВЕТЕН НА ПАТРОННИЯ ПРАЗНИК НА ОУ “ДИМИТЪР БЛАГОЕВ“ - 29 ОКТОМВРИ 2021 г.

84 творби на ученици и учители участваха в тазгодишното издание на училищния конкурс, посветен на патронния празник на ОУ „Димитър Благоев“.

 Най-много участници изпратиха своите творби за конкурса в раздел „Изобразително изкуство” – 65. Жури с председател г-жа Анита Колева, учител по изобразително изкуство, определи три първи места в раздела: Адриана Тодорова – 6 „а”, Диляна Върбанова – 6 „б” клас и Ема Стоянова – 6 „б” клас, клас. На второ място е Божидара Бенева – 5 „б” клас, а на трето – Стефан Стефанов – 4 „б” клас. От малките художници най-активни бяха 3 „б” клас, които посветиха 19 свои рисунки на темата „Моето училище“. Те получават и специална награда за колективно представяне. Две първи места делят и участниците в раздел „Поезия”: Ивон Минева – 4 „а” клас и Диана Галова – 4 „б“ клас. Това реши жури с председател г-жа Таня Мишева, учител по български език и литература. На второ място с поетичната си творба е Зара Мирчева – 3 „а“ клас“, а на трето – Димана Иванова – 2 „б“ клас. В раздел „Проза” първото място е за Теодор Костов от 3 „а“ клас със своя разказ, на второ място е Ема Атанасова от 7 “б“ клас, а на трето – Пламена Дамянова от 7 „а“ клас.            Бяха раздадени и три специални грамоти на учителите, които също като учениците имаха възможност да покажат своята обич към любимото училище. Наградените учители творци г-жа Нина Кожухарова – старши учител по английски език, г-жа Венета Цалкова – начален учител, както и г-н Георги Кръстев – учител по български език и литература, посветиха стихове на Основно училище „Димитър Благоев”.   
На специална изложба в училището бяха изложени най-добрите творби, посветени на любимото ОУ „Димитър Благоев”.

Продължава...
26 Окт

Зара Мирчева, ученичка от III ”А” клас в нашето училище, бе отличена в Четиринадесетия национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски”- Русе`2021.

Зара Мирчева, ученичка от III ”А” клас в нашето училище, бе отличена в Четиринадесетия национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски”- Русе`2021. Тя е класирана на ПЪРВО МЯСТО в своята възрастова група в раздел „Литературно творчество – поезия”.

Зара впечатли журито с творбата си „Вълшебница в кухнята”, в която тя влиза в ролята на малко дете, което постоянно изненадва своята баба с капризите си. Но това не е проблем за бабата – все пак „в кухнята на нея равна няма”.

Това не е първо признание за малката благоевска поетеса. През миналата учебна година със свои стихотворения Зара грабна първото място в Националния конкурс „Моите детски мечти” и второто място в Международния конкурс „Книгата като пътепоказател”.

Продължава...
23 Окт

Петокласници взеха участие в конкурс по калиграфия

Училище ОУ „Неофит Рилски” в гр. Килифарево организира конкурс по случай празника на училището и дава възможност на ученици от различни училища да покажат своя красив почерк. Малко над двадесет ученици от 5 „а” и 5 „б” клас от ОУ „Димитър Благоев” с интерес погледнаха на въпросния конкурс и се втурнаха да показват колко красиво пишат. Всеки един от тях старателно се опитваше да изпише всяка буква от молитвата „Отче наш” по възможно най-прецизния начин.      

Продължава...
23 Окт

УЧЕНИЦИТЕ НА ОУ „ДИМИТЪР БЛАГОЕВ” СЕ ОБУЧАВАТ В КУЛТУРНИ ОБЕКТИ НА СТАРАТА СТОЛИЦА

ОУ „Димитър Благоев” спечели проект по Национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда”, модул „Културните институци като образователна среда”, който ще се реализира през учебната 2021/22 година. Целта е учениците от 5 и 6 клас да се запознаят „на живо” с културно-историческото наследство на старата българска столица и близки до Велико Търново обекти, да разширят и обогатят знанията си, да научат повече за внедрени нови, съвременни музейно-педагогически методи за работа, да се включат и в практически дейности в процеса на учене.

Първата от планираните дейности бе посещение на историческия парк „Мини България”, където учениците направиха историко-географска разходка, поднесена по увлекателен начин от екскурзоводите на атрактивния обект. Интересни, малко известни факти, забавни и поучителни истории от времето на Първото и Второто българско царство и до наши дни научиха петокласниците и шестокласниците.

Десет са заложените дейности в проекта на ОУ „Димитър Благоев”, сред тях уроци по история, литература, руски език, музика и изобразително изкуство в Художествената галерия „Борис Денев” и Ателието по скулптура на ВТУ, Шишмановата баня, Историческия музей на старата столица, крепостта Царевец, РНБ „П.Р. Славейков”, МДТ „Константин Кисимов”. По проекта са предвидени и две пътувания – до Трявна, където учениците ще проведат урок в Славейковото школо и до Габрово, където нагледно ще се докоснат до Астрономическата обесраватория и планетариум, където нагледно ще се запознаят с космически обекти и ще се научат да разпознават съзвездия.

Дейностите по проекта се финансират от Министерството на образованието и науката с 2382 лв.

Продължава...
23 Окт

Картички от световната инициатива #КосмическаПоща

Учениците от ОУ ”Димитър Благоев” получиха картички от световната инициатива #КосмическаПоща с пощенска марка „Летял в Космоса” на тях! През месец октомври миналата година 150 деца от III до VII клас  нарисуваха с голям ентусиазъм своите лични послания за бъдещето на нашата планета. Организатори са Инвеститорският фонд Брайткап Венчърс (Brightcap Ventures), в партньорство със Спиди, българската космическа компания Ендуросат, Фондация „Америка за България“, Музейко и копманията Блу Ориджин (Blue Origin), които поеха разходите и организацията на цялата кампания. България е първата държава в света, която на национално ниво стана част от програмата на предприемача и филантроп Джеф Безос. Пощенските картички полетяха на ракетата Ню Шепард и бяха изпратени обратно до всеки ученик с пощенска марка „Летял в Космоса”. Така всеки участник се сдоби с автентичен  космически сувенир! Учителите по английски и руски език Н. Кожухарова, Т. Райкова и Ю. Юркова  организираха инициативата на училищно ниво и използваха материалите, качени на сайта на организаторите  https://www.clubforfuture.org/mission-1-bulgaria/ , за да  провокират  разсъждения и дискусии по темата. Министерство на образованието и РУО са партньори в тази  инициатива.

Продължава...
16 Окт

Европейска седмица на програмирането 9 - 24 октомври 2021 г.

Наистина! Мога да програмирам!
Под това мото тази година премина нашето събитие реализирано по време на европейската седмица на програмирането,  в което участваме вече  четвърта година.
Тази година участваха общо 108 ученици на възраст 10-11 години.
Дейностите ни в двата дни:14 - 15 октомври бяха свързани с основните теми: Забавни дейности по програмиране и Визуално/блоково програмиране.
Всички участници от: 3.А, 3.Б, 3.В, 4.А, 4.Б и учениците от клуб по занимания по интереси "ITI - Социални медии", останаха доволни и се забавляваха, учейки нови неща чрез няколко платформи и сайтове, развиващи по интересен начин цифровите им умения.
Код.орг, Скрач, официалният сайт на Лего и приложението I,m a puzzle - откриха 
чудесни възможности за малките програмисти да развият своите умения - да "напишат" код,
да анимират, да конструират последователни действия, за да наредят пъзел, да построят собствен град в квадратна мрежа.
Така под вещото ръководство на преподавателите си - Николаева и Пенчева учениците: развиват умения за критично мислене, решаване на проблеми и сътрудничество; стават самоуверени и способни да се изразяват в условията на един цифров свят; стават активни потребители и създатели на технологии.
Всички участници получиха заслужени сертификати!
Повече подробности  - ТУК

Продължава...
13 Окт

НАЦИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ ЗА РЕЧЕВИ И КОМУНИКАТИВНИ УМЕНИЯ НА АНГЛИЙСКИ ЕЗИК ЗА УЧЕБНАТА 2021/2022

На 08.10.2021г. в ОУ »Д.Благоев» се проведе Общинският кръг на състезанието. Кристина Николова от 7а, Мия Миланова от 7а и Даная Кушева от 7б клас се подготвиха с много старание и желание и се състезаваха в два кръга:

1. Предварително подготвено устно представяне по тема, формулирана от ученика и вписваща се в мотото на състезанието за тази година: “A smooth sea never made a skilled sailor.” ― Franklin D. Roosevelt
2. Свободен разговор с членовете на журито.

Времето за представяне на всеки участник бе до 15 минути – до 5 минути за предварително подготвеното устно представяне и до 10 минути за свободен разговор.
Журито, в състав Нина Кожухарова, Татяна Райкова, Таня Чолакова, оцени участниците по точки според разработени от националната комисия критерии.
Благодарим ви, момичета, справихте се чудесно!
Оспорваната битка завърши със следното класиране:

1. Мия Миланова - 134 точки
2. Кристина Николова - 123 точки
3. Даная Кушева - 114 точки

Стискаме палци на Мия, която ще ни представи на Областния кръг в края на месец октомври!

Продължава...
Абонамент чрез RSS