Състезания и Олимпиади (11)

Константин Виолинов от 7. Б клас завоюва 1-во място на Националния кръг на олимпиадата по информационни технологии 2022

Константин Виолинов от 7. Б клас с проекта си "B-Smart - Make the Future Possible!" е класиран на 1-во място в I-ва състезателна група 5.-7. клас с финален резултат от 96 от 100 възможни точки. Поздравления!

В навечерието на 24 май седмокласникът Константин получи сертификат за признание и ваучер-подарък на стойност 20 лева от ръководството на училището. Ротари Клуб Велико Търново също награди Константин за признанието!

Научен ръководител на проекта е Цветелина Мирославова - старши учител по матeматика и информационни технологии.

Идеята за създаването на умен дом (Smart Home), в който автоматизирано да управляваме своите уреди възниква още през 1975 година със създаването на първият комуникационен протокол за домашна автоматизация Х10. Днес решенията за умен дом са част от голямото направление Интернет на нещата (Internet of Thing, IoT) и се свързва с т.нар. четвърта индустриална революция. Създаването на решения за умен дом изисква набор от системни знания в областта на програмирането, математиката, комуникацията, електрониката и механиката.

Целта на сайта е да бъдат представени собствени видеа с проекти за домашна автоматизация с Arduino.
В заключителното видео е представена и цялостната интеграция на отделните проекти чрез изграждането на реалистичен макет на умен дом с локално (автономно) управление, съчетано с възможностити за управление чрез Интернет, чрез мобилен телефон, с помощта на гласовия асистент Alexa, както и с класически инструменти като ключове и инфрачервено дистанционно.

Повече за проекта може да видите и прочете на сайта на Константин ТУК

 

Продължава...

Зара Мирчева, ученичка от III ”А” клас в нашето училище, бе отличена в Четиринадесетия национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски”- Русе`2021.

Зара Мирчева, ученичка от III ”А” клас в нашето училище, бе отличена в Четиринадесетия национален ученически конкурс за литературно творчество и журналистика „Стоян Михайловски”- Русе`2021. Тя е класирана на ПЪРВО МЯСТО в своята възрастова група в раздел „Литературно творчество – поезия”.

Зара впечатли журито с творбата си „Вълшебница в кухнята”, в която тя влиза в ролята на малко дете, което постоянно изненадва своята баба с капризите си. Но това не е проблем за бабата – все пак „в кухнята на нея равна няма”.

Това не е първо признание за малката благоевска поетеса. През миналата учебна година със свои стихотворения Зара грабна първото място в Националния конкурс „Моите детски мечти” и второто място в Международния конкурс „Книгата като пътепоказател”.

Продължава...

Конкурс за ученическо съчинение „Съдебната палата – домът на съдилищата. Моята мислена разходка в сградата на съда.“

Александра Иванова от VI „А“ клас зае първо място на обявения от Административен съд – Велико Търново конкурс за ученическо съчинение за ученици от V до VІІ клас на тема „Съдебната палата – домът на съдилищата. Моята мислена разходка в сградата на съда.“ В  Деня на отворените врати на съда, 08.11.2019г., председателят Георги Чемширов връчи награди на победителите. Освен личната награда за Алекс, първото й място донесе и ваучер за книги на стойност 50 лева за библиотеката на училището.

Продължава...

Областен кръг по мини-волейбол

Нашият отбор се класира на II място!

Областен кръг от националната верига от ученически турнири по мини-волейбол “Малки великани” за Купата на Булстрад. Участваха ученици от 5. и 6. клас. Състезанието се проведе в ДКС "Васил Левски". Битката беше оспорвана - 16 отбора!

Надпреварата е инициатива на ЗАД „БУЛСТРАД ВИЕНА ИНШУРЪНС ГРУП“ с подкрепата и съдействието на Българска федерация по волейбол.
Честито!

Продължава...

Младите керамици от ОУ" Д. Благоев" с награди от почти всички национални конкурси за ученическо творчество - раздел Приложно изкуство.

Вече втора година талантливита деца от Клуб Керамика към ОУ „Димитър Благоев" печелят награди в национални ученически конкурси за приложно изкуство.

В началото на учебната година Ива Курдова получи награда за първото си място (раздел приложни изкуства) в националния ученически конкурс ”Бог е любов"- организиран от Министерството на образованието.

През м. септември Пламена Дамянова спечели специална награда - раздел приложно изкуство в националния конкурс „Златна есен - даровете на есента"- Севлиево.

Елия Радославова пък за втора поредна година е с второ място в раздел приложно изкуство от националния конкурс „Водата - извор на живот". С проучването си за живота на морските обитатели в арктическия кръг и с чудесната си керамична творба завоюва поощрителна награда от този конкурс и Мия Миланова.

С етнографското си проучване за обредните хлябове и керамичните си творби отново Елия Радославова и Пламена Дамянова са с награди от националния конкурс „За хляба наш"- Благоевград.

Проучването на лазарските обичаи и чудесната керамична творба пък донесе второ място на Милица Добрева в националния конкурс за нардно приложно изкуство „Лазарка - мома гиздава" към Националния дворец на децата.

Децата от клуба продължават да творят с много усмивки, забава, любов и преди всичко с много талант!


Продължава...

Национално първенство по ракетомоделизъм

На 21 април в с. Вълчитрън, община Пордим, област Плевен се състоя Национално първенство по ракетомоделизъм за деца. Организираната група по занимания по интереси в училище, под вещото напътствие на ръководителя на Клуб по ракетомоделизъм "Харалампи Джамджиев" Марин Димитров Георгиев, взеха участие учениците от 4. Б клас - Андреан Илиев и Ивайла Костадинова. Андреан стана първенец на България в група S6А, а отборно завоюваха трето място!
Браво! Още блясък и гордост за ОУ "Д. Благоев"!

Продължава...

ОУ“Димитър Благоев“ участва в състезанието Spelling Bee 2019

Деветото  национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee.
Момчил Генчев се класира на първо място в училищния кръг, който се проведе на 26.09.2019г. Момчил спелува правилно думата trophy и победи Борис Тодоров, който остана втори. И двамата ученици ще  участват на  Регионалното състезание, което ще се проведе на 24.03.2019г. м. март, 2019 г. във Велико Търново, а домакин на събитието е ОУ“Димитър Благоев“! Националният кръг на състезанието ще се проведе на 21 април 2019 в София.

Наградени ученици

Spelling Bee е традиционно американско състезание, в което състезателите спелуват (от англ. spelling), т.е. произнасят буква по буква различни думи на английски език.

Продължава...

Националното състезание по творческо писане на английски език Creative writing!

Поздравления за участниците в Националното състезание по творческо писане на английски език Creative writing!
Успех за Александра Александрова от 7А клас - национален финалист!

Продължава...

ОУ“Димитър Благоев“ участва в състезанието Spelling Bee 2019

ОУ“Димитър Благоев“ вече има двама претенденти за участие в регионалния кръг на  Деветото  национално състезание по правопис на английски език Spelling Bee.

Момчил Генчев се класира на първо място в училищния кръг, който се проведе на 26.09.2019г. Момчил спелува правилно думата trophy и победи Борис Тодоров, който остана втори. И двамата ученици ще  участват на  Регионалното състезание, което ще се проведе на 24.03.2019г. м. март, 2019 г. във Велико Търново, а домакин на събитието е ОУ“Димитър Благоев“! Националният кръг на състезанието ще се проведе на 21 април 2019 в София.

Продължава...
Абонамент чрез RSS