Константин Виолинов от 7. Б клас завоюва 1-во място на Националния кръг на олимпиадата по информационни технологии 2022

Константин Виолинов от 7. Б клас с проекта си "B-Smart - Make the Future Possible!" е класиран на 1-во място в I-ва състезателна група 5.-7. клас с финален резултат от 96 от 100 възможни точки. Поздравления!

В навечерието на 24 май седмокласникът Константин получи сертификат за признание и ваучер-подарък на стойност 20 лева от ръководството на училището. Ротари Клуб Велико Търново също награди Константин за признанието!

Научен ръководител на проекта е Цветелина Мирославова - старши учител по матeматика и информационни технологии.

Идеята за създаването на умен дом (Smart Home), в който автоматизирано да управляваме своите уреди възниква още през 1975 година със създаването на първият комуникационен протокол за домашна автоматизация Х10. Днес решенията за умен дом са част от голямото направление Интернет на нещата (Internet of Thing, IoT) и се свързва с т.нар. четвърта индустриална революция. Създаването на решения за умен дом изисква набор от системни знания в областта на програмирането, математиката, комуникацията, електрониката и механиката.

Целта на сайта е да бъдат представени собствени видеа с проекти за домашна автоматизация с Arduino.
В заключителното видео е представена и цялостната интеграция на отделните проекти чрез изграждането на реалистичен макет на умен дом с локално (автономно) управление, съчетано с възможностити за управление чрез Интернет, чрез мобилен телефон, с помощта на гласовия асистент Alexa, както и с класически инструменти като ключове и инфрачервено дистанционно.

Повече за проекта може да видите и прочете на сайта на Константин ТУК

 

Продължава...

I място завоюва София Николова от 3. Б клас от ХХХI МЕЖДУНАРОДЕН ЕКОЛОГИЧЕН ФОРУМ "СРЕБЪРНА 2022"

I място за София Николова от 3. Б клас от ХХХI МЕЖДУНАРОДЕН ЕКОЛОГИЧЕН ФОРУМ "СРЕБЪРНА 2022"! ???
Нейното стихотворение "Магията на Земята" е класирано с най-високото отличие в Международен конкурс за рисунка, есе, стихотворение, разказ на тема: "Планетата Земя - безценен дар". Събитието е организирано от ЦПЛР-ОДК, МОН, РИОСВ-Русе, Национален дворец на децата, фондация "Еврика" под патронажа на кмета на Община Силистра д-р Юлиян Найденов и Община Силистра. В престижния форум тази година има над 400 участници от цялата страна и Румъния.
Поздравления за София и умението да "рисува" с думи! ?
Продължава...

Представителна изява на клубовете ТВ В мреж@та, Електронно списание В мрежа@та, "Игривите благоевчета". Финална изява и на проект "Културните институции като образователна среда"

Над 100 ученици от ОУ “Димитър Благоев” във В. Търново участваха в минифестивал на талантите в Шишмановата баня в старата столица. Те се представиха с театрални етюди, музикални изпълнения, работилница за плъстене на вълна, рисуване върху текстил, работа с глина, изтеглиха томбола с награди и още много изненади. Събитието беше организирано от деца за деца и събра ведно усилията на няколко училищни клуба. На импровизираната сцена в един от най-автентичните обекти на Средновековна България се изявиха членовете на “Игривите благоевчета” с ръководител Георги Кръстев, електронно списание “В мреж@та” с ръководител Емилия Маринова, и ТВ клуб “В мреж@та” с ръководител Таня Мишева. 

Повече подробности за събитието може да прочетете ТУК 

 

Продължава...

Конкурс по краснопис в ОУ „Димитър Благоев” по случай 24-ти май

Благоевци отбелязват един от най-красивите български празници – 24-ти май, с конкурс по краснопис в прогимназиален етап.                                  

Към училищния конкурс имаше голям интерес - близо 60 ученици взеха участие в него. Всеки един от тях участниците внимателно изписваше буква по буква НАЙ-КРАСИВАТА АЗБУКА. Конкуренцията беше голяма и компетентното жури в лицето на г-жа Анита Колева – старши учител по изобразително изкуство в ОУ „Димитър Благоев”, и ас. д-р Симеон Желев – преподавател в специалност „Графичен дизайн”, се затрудни много при своя избор.

Поради големия интерес от страна на учениците организаторът г-н Георги Кръстев – учител по БЕЛ, реши наградените ученици да бъдат петима, а не трима, както беше обявено. Освен това бяха отличени и петима ученици с поощрителни грамоти. Последните грамоти получиха Ая Михайлова – 5. „а” клас, Валерия Пенчева – 7. „в” клас, Елена Касакова, Пламенна Русева и Юлиана Димитрова – 6. „а” клас. В ТОП 5 се класираха: 5-то място – Кристина Николова – 7. „а” клас, Аделина Кънева – 6. „а” клас, Ерен Мехмедов – 7. „в” клас, Диляна Върбанова – 6. „б” клас, Ивайла Георгиева – 7. „а” клас.

На печелившите честито!
А на всички  – честит празник! Да бъдем горди със своята азбука и да я разпространяваме правилно и КРАСИВО!

Продължава...

Нови чудесни награди за учениците от 1. Б клас

Дарина е на 1- во място, а Венислава на 3-то в надпреварата на международния форум “Велики Преслав - историята на цял един народ”- раздел пластика.
Форумът е под патронажа на Вицепрезидента на Република България. Честито!
Продължава...

Спортен празник на Ксилифор се осъществи на 19 май

   С много спортни дейности, награждаване, песни и забавления на 19 май за учениците от ОУ "Димитър Благоев" се реализира организирания спортен празник на местност Ксилифор.

  Всички деца от ПГ и ученици от 1. до 7. клас преминаха през всички спортни панели и много се забавляваха - въжен мост, бадминтон, щафетни игри, спускане с тролей над езерото, управление на лодка - кану в езерото, ловене на риба, дартс.

  Времето беше чудесно и за лична изява на всеки клас на организираната сцена, на която показаха и своите певчески и танцови заложби.

  В края на спортния празник госпожа Владимирова - директор на училището награди с грамота и ваучер - подарък на стойност 20 лева всички ученици, които през учебната 2021/2022 година са спечелили призови места от национални, областни, международни и други значими конкурси и олимпиади. В навечерието на 24 май те получиха заслужени овации от съучениците си и техните учители, защото са допринесли за престижа на училището и са показали своите заложби. Честито на наградените! 

  

Продължава...

Продължава изпълнението по НП „Осигуряване на съвременна образователна среда” в ОУ „Димитър Благоев”

     С посещението на редица културни институции в градовете Трявна и Габрово продължава дейността по училищния проект, спечелен от Национална програма на МОН – „Осигуряване на съвременна образователна среда – Модул „Културните институции като образователна среда“. На 19 май петокласниците и шестокласниците от ОУ „Димитър Благоев” посетиха Славейковото школо, Даскаловата къща и музеят за африканското и азиатското изкуство в Трявна, както и Планетариума и Дома на хумора и сатирата в Габрово.

    Провеждането на часове извън училище дава възможности учениците да изучат и съпреживеят в извънучилищна среда част от учебното съдържание, заложено в задължителната учебна програма. Целта е чрез използване на междупредметните връзки по история и цивилизации, български език и литература, география и икономика, изучаваните в училището английски и руски език, учениците по-добре да разбират и осъзнават преподаваните знания. Изграждане на изследователско отношение към света, формиране на научен светоглед и умение да се преценяват проблемите всеобхватно, са част от целите на проекта. По него работят преподавателите Таня Мишева, Георги Кръстев и Юлия Юркова.

Продължава...

Седмица на отворени врати

Традициите  продължават! 

Мили родители, близки и приятели,

Заповядайте да изживеем една вълнуваща седмица на отворени врати в любимото училище - НАШЕТО!

Вижте цялата програма по дни и часове: 

Продължава...

Много успешен и с небивал интерес премина тазгодишния великденски благотворителен базар в училище

Честит Великден! Нека за всички има само здраве, мир и благоденствие!

Точно преди великденските празници завърши и нашия Великденски благотворителен базар в училище. Интересът и активността към него придоби небивали размери. Включиха се много чевръсти майки, татковци, учители, близки на учениците и самите ученици, които приготвиха вкусни лакомства в полза на благородната кауза на събитието. Изработените собственоръчно продукти,  на великденска тематика, също се разграбиха още в първите дни. Всички с удоволствие си купуваха от вкусните и пресни лакомства, които се изяждаха веднага с наслада. Томболата също зарадва десетки ученици късметлии! 

Благодарим от сърце на всички! Такива събития ни сплотяват още повече!

Очаквайте скоро и други събития и инициативи, които да ни обединят още по-силно като общност!

 

Продължава...

Продължава изпълнението по програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“

Тези дни беше посетена поредната институция по програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“, модул „Културните институции като образователна среда“. Учениците от петите и шестите класове на ОУ „Димитър Благоев” имаха възможност да се обучават в сградата на катедра „Скулптура”. След дълга и вълнуваща лекция на ас. д-р Мартин Митев, който преподава в катедра „Скулптура” към Факултета по изобразително изкуство, учениците имаха възможност да работят с глина. Сами се убедиха, че тази работа далек не е лесна, а напротив. Въпреки това една голяма част от тях успяха да изработят интересни фигури от глина, които след това си занесоха вкъщи като свои лични трофеи.                                                                                                     

Следващата спирка на екипа учители по проекта е гр. Трявна. Там учениците от 5. и 6. клас ще имат възможността да се докоснат до възрожденския свят на българина.

Продължава...
Абонамент чрез RSS