Новини, Инициативи и Събития (24)

Награда от Националната изложба за ученическо творчество "Заедно"

Поздравления за Георги Стоянов Стоянов от 1 "а" клас, който спечели 3-то място на Националната изложба за ученическо творчество "Заедно". Отличен е между 900 участници. На 12.04.2019 г.  на тържествена церемония Георги получи наградата си! 

 

Продължава...

Таблицата за умножение не е толкова трудна!

Проектът "Звездна математика" на учениците в единадесети клас от ПМГ Теодора Славова и Симеон Михайлов бе посрещнат с голям интерес от учениците от II "а" клас. Таблицата за умножение се учи лесно и неусетно в 3D пространството!

 

Продължава...

Открит урок - Обърната класна стая в „Креативни мислители”

Обърната класна стая в „Креативни мислители”

Открит урок

Тема - Развитие на растенията

Предмет -  Човекът и природата

„Креативни мислители”  отново ни пренесе в света на знанието. Различното  този път беше, че  четвъртокласниците  сами реализираха  урока си за нови знания по Човекът и природата.

„Обърнатата класна стая” е съвременен педагогически модел, в който типичният урок в клас и домашната работа сменят своите места. Уроците за нови знания се подготвят от учениците самостоятелно вкъщи/ след кратък инструктаж от учителя, подплатен с презентация по темата без коментар/, а по време на училищните занимания се дискутира темата с учителя - задават въпроси,  създават,  анализират, прилагат, разбират, запаметяват чрез действие. 

Всеки самостоятелно или в екип имаше определена задача, която да реализира. Експериментирахме, презентирахме знания, направихме изводи, създадохме въпросник, който попълниха и нашите гости. Преминахме заедно през целия жизнен цикъл на растенията – едногодишни и многогодишни. Научихме и много любопитни факти за флората, без която не можем. Накрая откривахме различни растения на интерактивната карта на АЗБУКАРИ.

Беше полезно, интересно и забавно да учим един от друг! А стаята се изпълни с пролетен аромат на детски усмивки и ценни знания.

Класен ръководител на IV Б клас: Силвия Николаева

13.03.2019 г., град Велико Търново, ОУ „Димитър Благоев”

 

 

Продължава...

ПРАЗНИК НА БУКВИТЕ

На 26.03. 2019г. учениците от I „а“ заявиха: „НИЕ СМЕ ВЕЧЕ ГРАМОТНИ!“

В присъствието на своите родители и близки, първокласниците отпразнуваха най-светлия празник на познанието „Празника на буквите“. Под ръководството на класния си ръководител г-жа Теменужка Георгиева и на г-жа Венета Цалкова учител ЦДО, децата отбелязаха успешния край на изучаването на Буквара и заявиха готовност да посрещнат новите знания, които Читанката е подготвила в своите страници. Децата получиха поздравления от своите учители и родители. Грамота, книга и читателски дневник бяха скъпоценните подаръци, които първокласниците получиха в този специален празничен ден.

Продължава...

Учителите ЦДО на ”Благоев” – развиват творческите заложби на учениците

Сърцати, всеотдайни, иновативни, усмихнати и незабравими са учителите ЦДО в Основно училище „Димитър Благоев”. Палитра от различности, но и отдадени на работата си, са осемте учители, които ежедневно развиват творческите заложби и тренират базовите знания и умения на учениците в начален етап: Венета Цалкова, Виктория Симеонска, Таня Шакир, Румяна Стефанова, Светомира Страшимирова, Виктория Василева, Людмила Тодорова и Бранимир Кънчев.

Наред с ежедневната работа в часовете по самоподготовка следобед, учителите обгрижват децата да обядват топла и прясна храна в стола и да развиват физическата активност в часовете в организиран отдих и спорт. В заниманията по интереси всяка група твори, изследва, експериментира, забавлява се, учи нови неща за света. Всичките осем педагогически специалисти имат дълбоко познаване на съдържанието и структурата на учебните предмети, по които се преподава. Познават особеностите на физическото, психическото, когнитивното и социалното развитие на децата в различните възрасти и имат умения за избор на методи и подходи съобразно тях. Прилагат принципите на цялостния подход в отношението си към учениците и към обучението. Това ги прави любимци на учениците,които на 90% участват в целодневната организация на учебния процес в училище „Димитър Благоев”.

Последната обща инициатива на учителите ЦДО е голяма фотоизложба на тема „Моят град”. Учениците, заедно с техните учители, се разхождат в топлите следобедни часове на пролетта, за да запечатат в снимки своя град. Точно в навечерието на празника на града, изложбата беше подредена във фоайето на училището. Учениците печелят и много награди през годините, като със сръчните си ръце сътворяват от глина, хартия и други природни материали вълшебни неща. Под ръководството на учителите ЦДО, за всички големи християнски празници, учениците участват в благотворителните базари, организирани в училище, със свои продукти и изделия, изработени в часовете по занимания по интереси.

Дори когато учениците преминават в по-горните класове, с усмивка и благодарност поздравяват учителите си, които са открили и развили в тях творческия им потенциал. Те наистина са важна част от училищната общност и екипната работа на всички педагогически специалисти. Това се доказва от високите резултати и купищата награди, спечелени през годините.

Продължава...

Работна визита по проект „Social Media - Natural Learning Environment“ по програмата Еразъм+

Група от шест ученици и трима учители прекараха седмица в италианския град Калтанисета на втора работна визита по проект  „Social Media - Natural Learning Environment“ по програмата Еразъм+.

Домакинското училище „Ломбардо Радиче“ изненада партньорите от България, Турция, Полша и Румъния с невероятно посрещане с изпълнение на  традиционни песни и танци. Седмичната програма предложи на гостите посещение на  Катедралата Санта Мария, абатството, Исторически музей, двореца Монкада и театър Маргарита в Калтанисета; Долината на храмовете в Агридженто; Театър Масимо, Театър на марионетките, пристанището, Кралския дворец Палацо Реале, Капела Палатини и площад Претория в Палермо. Учениците участваха в кодинг лаборатории, компютърни уроци и арт ателиета. Учителите дискутираха ефективното и безопасно използване на социалните медии в процеса на образованието и представиха клубове по изкуства, спорт, роботика, екология и здраве в училищатата си, като алтернатива на прекаленото използване на социални медии сред децата. На среща с кмета на Калтанисета всеки патньор представи града и училището си. В последния ден от визитата родители, учители и ученици аплодираха общата песен на проекта и издаването на първия брой от проектното списание „Алтернативи“. Следващото пътуване по проекта на учители и ученици от ОУ“Д.Благоев“ ще е през месец май в село Загуже, Полша.

Васил Иванов и Юсеин Ангеловов от 6Б клас и Нина Кожухарова, Старши учител по английски, език бяха гости на Прозорец към деня - сутрешен блок на телевизия Евроком, за да разкажат за посещението си в Италия по проект Еразъм+. (видео)

Представяне на България, Представяне на Велико Търново, Филм за училищетоЛого на проекта

 

Продължава...

Чуден отпечатък

Учениците от IБ клас в часа по изобразително изкуство работиха  по тема „Чуден отпечатък“. С шаблони, изработени от различни материали – природни материали (картоф, морков, ябълка), битови (гума, капачка от бутилки), те направиха цветни отпечатъци върху картон. Използвайки гъста акварелна боя или темпера, всеки първокласник направи отпечатък със своя шаблон. Работейки в екип направиха това необичайно пано.

Продължава...

Празник на буквите - | Б

Днес, 20.03.2019г. в I "б" се проведе традиционния за първи клас "Празник на буквите" под наслов "Вече сме грамотни". Със стихчета, песни и усмивки децата пренесоха присъстващите в света на музиката. Първокласниците рецитираха с много настроение. Така те изпратиха букварчето и посрещнаха читанката, доказвайки смело и убедително, че са грамотни. В подготвената програма всяко дете представи буква от азбуката, звучаха песни за звучната българска реч. На тържеството присъстваха много родители и гости, дошли да споделят радостта на първолаците.
 
 
Г-н Стефан Стефанов - родител от училищното настоятелство, поздрави учениците за техния неповторим и радостен празник, като им пожела да са все така усмихнати, ученолюбиви и с дръзновение да вървят по пътя на знанието.
 
Приготвената специално за случая торта, беше най-сладкия завършек на празничното тържество. Всички много и се зарадваха!
 
 
Продължава...

Открит урок в IБ клас по човекът и обществото на тема "Пътят към свободата"

Целта на урокът е да се затвърдят знанията за освободителната борба на българите през Възраждането, да се разкрие дейността на Левски, апостолите на Априлското въстание, Христо Ботев и Българското опълчение в Руско-турската освободителна война.
Урокът започна с кръстословица, която затвърди знанията на децата. Начертахме линията на времето, с която открихме какво се е случило през годините до Освобождението на България. Сформирах екипи, като децата трябваше да работят по дадена задача.
Урокът завърши под формата на игра. С помощта на картите Букварино открихме кои имена на апостоли на свободата се криеха под тях.
 

автор: Виктория Симеонска

Продължава...

Работилница за сурвакници - I Б клас

"Работилница за сурвакници" събра майки и бащи на децата от 1 "б" клас. Целта на това мероприятие бе родителите да станат съпричастни с дейността на своето дете – като преки участници в образователната дейност; да се организира позитивна, подкрепяща среда, благоприятна за стимулиране на индивидуалното развитие на децата.

автор: Виктория Симеонска

Продължава...
Абонамент чрез RSS