На гости в Институт „Конфуций” към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”

На гости в Институт „Конфуций” към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”
На гости в Институт „Конфуций” към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” Таня Чолакова

Имало едно чудовище в Китай – полудракон, полулъв. Казвало се Ниен. В началото всички се страхували от него, но после разбрали, че то също може да бъде уплашено – от червения цвят на дрехите, от гърмежите на фойерверките и от силната светлина на фенерите. И за да държат Ниен настрани от себе си, хората в Китай всяка година празнуват своя Пролетен фестивал (Китайската Нова година) традиционно облечени в червено, навсякъде по улиците им греят светлините на фенерите, а фойерверките са все по-красиви и шумни.

С тази и много други легенди и китайски поверия се запознаха учениците от четвъртите класове на ОУ „Димитър Благоев”. На 7 март те гостуваха в Институт „Конфуций” към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”. Любезните домакини разказаха на децата и една от версиите за създаване на китайския зодиак. Заедно определиха, че повечето малчугани са родени в годината на Плъха, а част от тях – в годината на Бика.

Учениците имаха възможност да се докоснат до китайското писмо – йероглифите – и да видят как се изписват собствените им имена на китайски. Сръчковците собственоръчно изрязаха традиционни китайски хартиени украшения, а някои дори се опитаха да изработят красиви възли от червени копринени конци.

Наред с любопитната информация и забавните дейности, въодушевление сред децата предизвика и вида на тортата за почерпка, която бе украсена със символите на Института „Конфуций”.

На тръгване четвъртокласниците категорично обещаха на домакините, че скоро отново ще се върнат тук, за да научат повече за Китай, за неговата история и култура.

 

автор: Таня Чолакова

 

Последно променена в Понеделник, 11 Март 2019 06:44
Оценете
(4 гласа)
нагоре