23 Фев

Благоевци отбелязаха 21 февруари - Международният ден на майчиния език.

Учителите по български език и литература - Емилия Маринова и Георги Кръстев, организираха kahoot състезание по български език за учениците от прогимназиален етап на обучение.
Класовете се състезаваха по паралелки, като всеки клас трябваше предварително да избере своите трима представители. Всеки отбор имаше свой капитан, който работеше с мобилното устройство.
5. А, 5. Б и 5. В влязоха в езикова битка, от която 5. А излезе победител. От двата шести класа първото място заеха учениците от 6. Б, а от двата седми - 7. А клас.
Участниците получиха грамоти за участие, победителите спечелиха вкусна почерпка за целия клас, а победените заявиха, че ще търсят реванш догодина.

Продължава...
21 Фев

Училищен кръг на състезанието по английски правопис Spelling bee

На 21 февруари се проведе училищния кръг на състезанието по английски правопис Spelling bee. 22 ученици от 5 до 7 клас се подготвиха и научиха правописа на 500 непознати думи на английски език.  Двукратната национална финалистка и бивша възпитаничка на ОУ „Д.Благоев“ Адриана Тодорова вдъхна кураж на състезателите и беше част от екипа за организиране и провеждане на състезанието. След оспорвана двучасова битка Константин Иванов от 6А клас победи, като спелува правилно думата energetic в 12-тия кръг на състезанието. Дариян Димитров от 6Б клас е на второ място, трето място зае Галин Халачев от 7А клас. Константин и Дариян ще се борят за място в регионалните квалификация на предстоящите онлайн квалификации.

В България състезанието се провежда за 14-та година и е любимо на хиляди ученици в цялата страна. 4200 ученици от 5 до 7 клас се състезават в 283 училища в страната. И тази година над 4300 малки пчелички от 2 до 4 клас ще се включат в състезанието Spelling Bee Junior. В нашето училище то ще се проведе на 28 февруари и в него ще премерят сили 13 мотивирани малки пчелички. Учителите, които подготвят участниците, са старшите учители по английски език Нина Кожухарова и Татяна Райкова.

Състезанието се организира от Фондация “Корпус за образование и развитие - КОРПлюС”. То се осъществява в партньорство с Фондация „Америка за България”, Посолството на САЩ и Министерство на образованието и науката.

 

Продължава...
13 Фев

Репортер на „Борба“ запозна четвъртокласници с тайните на добрите новини

Репортерът на „Борба“ Михаил Михалев запозна учениците от 4 „б“ клас на ОУ „Димитър Благоев“ във Велико Търново с тайните на журналистиката и добрите новини.
Децата са част от клуб „Арт креативност“ с ръководител Венета Цалкова.

Целта му е изработване на дигитални продукти и придобиване на умения в сферата на дигиталните компетентности. Клубът е създаден преди три години чрез Програмата за занимания по интереси и НП „Иновации в действие“.

Тази година темата на проекта е „Алтернативи на социалните медии“. В тази връзка на гости при децата беше поканен и Михаил Михалев. Той разказа на учениците за процеса на писане и отпечатване на вестника. Част от четвъртокласниците се оказаха и участници в приложението „Тийн Борба“, което дава възможност на млади автори да публикуват в онлайн изданието и във вестника.

Децата обсипаха репортера на „Борба“ с безброй въпроси за работата на журналиста и за начините да се напише добра и положителна новина. Те наблюдаваха работа с диктофон и бяха изненадани да видят за пръв път скрита камера във формата на химикал.
Учениците си запазиха няколко броя на „Борба“ за спомен от срещата и обещаха отново да поканят екипа на вестника.

Продължава...
12 Фев

Награждаване на участниците от състезание по творческо писане на английски език

Днес, 12.02.2024г., наградихме седем шестокласници и една седмокласничка, участници в 14тото издание на състезанието по творческо писане на английски език Creative writing. Мария, Виктория, Константин /6а клас/, Ана, Тея, Моника, Дарина /6б клас/ и Калина /7а клас/ се състезаваха с въображение, смела мисъл и отлични знания по езика със свои връстници от още 185 училища. Горди сме с двама национални финалисти, Константин Иванов от 6А и Калина Енева от 7А клас! #creativewriting #BCWC2024

Продължава...
05 Фев

Христо Ботев – "Хайдути", рецитал: Никол Павлова, 5. А клас

"Аз съм Никол Павлова и съм ученичка в 5. А клас в ОУ „Димитър Благоев“, Велико Търново.
По литература в момента учим поемата „Хайдути“ на Христо Ботев. С радост искам да Ви споделя, че аз обикнах този текст и го научих целият наизуст."

Продължава...
Абонамент чрез RSS