26 Фев

Ученици от Велико Търново учат чрез преживяване

Ученици от Велико Търново учат чрез преживяване, с посещение на културни институции и запознаване на място с конкретните исторически събития. Целта е по-този начин наученото да остане по-дълготрайно в паметта и съзнанието им. Дейностите са по проекта „Културните институции като образователна среда“, съобщи в пресклуба на БТА във Велико Търново учителят по български език и литература Таня Мишева,  ръководител на проекта.

Повече информация може да прочетете ТУК  и ТУК

Продължава...
24 Фев

Учениците от прогимназиален етап отбелязаха 21 февруари – Международния ден на майчиния език

21 февруари е важен ден за много страни, които показват обичта си към своя роден език. Той се отбелязва за пръв път през 2000 г. Празникът е посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света.                                          

Учителите по БЕЛ в ОУ „Димитър Благоев” организираха състезание по български език по случай Международния ден на майчиния език. Състезанието се проведе в онлайн платформата “Kahoot.it”, а в него взеха участие само ученици от прогимназиален етап.                                                                              Регламентът на състезанието гласеше всеки клас да избере трима души, които да представят класа си. И така 5 „а” клас се изправи срещу 5 „б”, 6 „а” клас срещу 6 „б” и съответно трите седми класа влязоха „в битка” помежду си.      
Тримата ученици от всеки клас работиха в екип, а въпросите, на които отговаряха, бяха съобразени с тяхната учебна програма по български език. Забавлението и мисълта бяха неизменна част от събитието, а победените поискаха на по-късен етап реванш.          
Победителите в състезанието са Дарена Станева, Алегзандър Генов и Калина Енева от 5 „а” клас, Йоана Енчева, Елена Касакова и Мира Стаматова от 6 „а” клас и Яна Лапчева, Симона Цолова и Ивайла Костадинова от 7 „б” клас.

Продължава...
23 Фев

ПЕТОКЛАСНИЦИ и ШЕСТОКЛАСНИЦИ от ОУ "Димитър Благоев" посетиха Художествената галерия "Борис Денев"

Изкуството е неизменна част от нашия живот – то, както казва големият испански художник и скулптор Пикасо, отмива от душата праха на ежедневието. Именно затова ние, учителите от проект "Културните институции като образователна среда", вярваме, че учениците трябва да се обучават с любов към изкуството.

Посредством постоянната експозиция на ХГ "Борис Денев" учениците от 5. „а”, 5. „б”, 6. „а” и 6. „б” клас на ОУ „Димитър Благоев” се запознаха с богатия фонд на галерията. Децата научиха редица любопитни факти за историята на сградата от г-н Мартин Митев – директор на ХГ "Борис Денев". Освен това бяха любезно разведени от екскурзовода на галерията, който им сподели вълнуващи истории за картините и скулптурите.
В полезрението на учениците попаднаха уникалните пейзажи и батални сцени на Борис Денев. Докоснаха се до автентични икони от 18 век. Видяха портрети на Васил Левски, скулптури от дърво, гипс и метал.

Най-накрая учителите на малките благоевчета г-жа Мишева, г-жа Юркова и г-н Кръстев проведоха кратки уроци, свързани с предметите литература, история, изобразително изкуство и руски език.

С посещението на ХГ „Борис Денев” продължава дейността по училищен проект, спечелен от Национална програма на МОН – „Осигуряване на съвременна образователна среда – Модул „Културните институции като образователна среда“.

Продължава...
14 Фев

Ученици от ОУ „Димитър Благоев” с успешно партньорство

По идея на Детския отдел към РНБ „П. Р. Славейков” ученици от ОУ „Димитър Благоев” от 5. и 6. клас споделиха пред екран слова за едни от най-известните исторически личности на страната, символизиращи българщината. Всички тези личности по един или друг начин са свързани със развитието на старата столица.      Рая Петкова и Дарена Станева от 5 „а” клас разказват малко повече за възрожденеца Петко Славейков пред неговата родна къща. Бран Хаджидончев и Аделина Кънева ни споделят някои факти от живота на Иванка и Венета Ботеви пред техния дом, а Ема Стоянова и Диляна Върбанова описват с думи живота и делото на  драматурга Васил Друмев.

Линк към видеото – https://youtu.be/mNNyOIiH-qU     

Благодарение на Детския отдел към РНБ „П. Р. Славейков” гордите ученици се запознаха с редица автентични книжа, отнасящи се за техния патрон – Димитър Благоев. Сред ценните книги е една биографича книга на политика, която се превърна в любима на учениците. От Регионалната библиотека бяха така добри към благоевци, като предоставиха възможността да дигитализират биографичното книжно четиво.                                                                                                                             

Продължава...
14 Фев

ШЕСТОКЛАСНИЦИ РАЗГОВАРЯХА С БЪЛГАРСКИЯ ЖУРНАЛИСТ В КИТАЙ ТОДОР РАДЕВ

Различен и нетрадиционен час на класа проведоха учениците от 6-б клас от ОУ „Димитър Благоев“ с класен ръководител Таня Мишева. Както децата, обучаващи се присъствено, така и тези в онлайн среда, имаха възможност да задават въпросите си за Китай към българския журналист Тодор Радев.
Провеждането на зимната Олимпиада в Китай, образованието, справянето с пандемията от Ковид-19 бяха част от въпросите на шестокласниците към далечния гост.
В онлайн срещата с българина в далечен Китай чрез образователната платформа Тиймс те научиха, че Тодор от много малък, като второкласник си мечтаел и искал да отиде в Китай. Дори в библиотеката тогава не откривал книги за източната държава. На кутийка от кибрит най-напред видял китайски йероглифи. В руска книжарница открил руско-японски речник, от където сам почнал да учи йероглифи като ги записва в тетрадка. Не знаел как се четат или какво означават. Търси начин сам да се обучава във времето, когато никъде в България не е имало обучение по китайски език. Години по-късно в университета усъвършенствал знанията си по китайски. Но за литературния език е нужен цял живот, счита работещият в Китай български журналист. Уточнява, че китайският език е лесен за говорене, но не е така с писането.
Заради пандемията Тодор от 2 години не е напускал Китай, една прекрасна, по думите му, страна, в която хората са приятелски настроени, обичат да се събират на чай, да си говорят - като българите. Китайчетата и техните и родители са изключително дисциплинирани, следват всички инструкции и днес навсякъде ходят с маски, спазват строго мерките срещу заразяване, независимо, че от месеци няма болни. Самият той не познава болни от Ковид, въпреки това хората спазват без възражения, включително навън, изискването да се ходи с маски. Радев разказа, че се изискват специални разрешения за посещение при роднини, а ако отидеш в друг град, след това задължителната карантина е три седмици.
Ако човек днес иска да работи в Китай, освен езика, е добре да има добро техническото образование или в областта на природните науки. Търсят се много специалисти в айти сектора, биомедицина, химия, физика.
Шестокласниците се поинтересуваха и от Китайската Нова година, за която Радев им разказа, че 2022 е година на тигъра и той присъства навсякъде като символ и сувенир. В Китай харесват това животно, а според китайския традиционен календар се очаква годината да е хубава, усмихва се Тодор.
Шестокласниците питаха и за популярната у нас китайска храна. Научиха, че китайците рядко ядат пържен ориз. Първо изяждат месото, а то присъства в почти всяко ядене, най-много обичат свинско и пилешко, а в северен Китай – агнешко.
Интересен за 6-б клас бе въпросът за часовата разлика – „В момента в Китай е 7,50 вечерта, а часовата разлика е 6 часа“, обясни българският журналист.
На въпрос на учениците, Тодор Радев отговори, че се чувства гражданин на света, защото приема и не съди хората, независимо от къде са и какви са.
Приел е и източната философия да не се привързва към вещи и предмети, да пази само емоцията и спомена.
Продължава...
08 Фев

Ден за безопасен интернет в 3. Б клас

На 8 февруари 2022 година над 140 държави от всички континенти отбелязват за 19-и път международния Ден за безопасен интернет – ден, в който да си направим равносметка какво сме направили и дали правим достатъчно, за да осигурим по-безопасно ползване на интернет от децата. ?
Днес и ние - третокласниците в Час на класа също си поговорихме отново за основните правила, които трябва да спазваме в интернет пространството. С помощта на полезната и забавна презентация на Националния център за безопасен интернет с героя Флашко дискутирахме какво можем и какво не можем да правим като деца в мрежата. Утвърдително си казахме и повторихме безопасните и полезни места в интернет - образователната платформа Тиймс и интернет инструменти, които могат да се използват без регистрация. ✅
Продължава...
Абонамент чрез RSS